MediPsyche Centrum Medyczne
Umów się online na wizytę lub zadzwoń Umów wizytę +48 881 676 666

Dietetyka

 
Umów się online na wizytę lub zadzwoń +48 881 676 666
Wybierz specjalistę:
Dietetyka

Co to jest dietetyka?

Dietetyka to nauka dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.
W MediPsyche Centrum Medyczne w Łodzi, dietetyka zajmuje się takimi kwestiami, jak:
  • zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych,
  • zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków oraz badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń). Dietetyka zajmuje się żywieniem osób w różnym wieku - od dietetyka dziecięcego pospecjalistę dla seniorów, a także osób w różnych stanach fizjologicznych (np. kobiet w ciąży).

Czym zajmuje się dietetyk?

Do zadań dietetyka w MediPsyche Centrum Medycznenależy także:
  • zapobieganie chorobom, które są zależne od żywienia,
  • kontrolowanie jakości produktów żywnościowych,
  • sprawdzanie warunków ich przechowywania,
  • edukacja w zakresie żywienia,
  • psychologia żywienia.
Dietetyka to również nauka zajmująca się biochemicznymi podstawami żywienia oraz technologiami gastronomicznymi.Specjalność ta powiązana jest z takimi naukami, jak:
  • medycyna,
  • farmakologia,
  • biologia i mikrobiologia,
  • chemia żywności,
  • bromatologia,
  • psychologia,
  • socjologia.
Wyróżnia się jej dwa rodzaje: dietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową.

Czy warto iść do dietetyka?

Tak, ponieważ nauka ta dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób.

Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak:
  • cukrzyca,
  • choroby układu krążenia,
  • alergie pokarmowe,
  • otyłość.
Ponadtouczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych.

Dietetyka to również szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – zarówno od strony anatomicznej, jak i przede wszystkim fizjologicznej i metabolicznej.

Dobry dietetyk powinien znać mechanizmy odpowiedzialne za funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz za dany proces fizjologiczny i powinien umieć połączyć je ze sposobem odżywiania danej osoby. Pozwala to wpływać na regulowanie procesów fizjologicznych i metabolicznych poprzez sposób odżywiania. Jest to szczególnie istotne w powstrzymywaniu bądź łagodzeniu stanów chorobowych, ale także w przypadku sportowców, u których ważna jest ogólna wydolność organizmu pozwalająca na osiąganie optymalnych wyników sportowych.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Dziedzina ta pozwala na opracowywanie specjalnych programów żywienia dla danej grupy pacjentów lub indywidualnie dobranych do danego pacjenta.

By mogła zostać dobrana dieta od dietetyka, należy przeprowadzić szczegółowy wywiad na temat:
  • schorzeń,
  • problemów psychicznych,
  • oczekiwań danej osoby,
  • na temat przyjmowanych leków.
W oparciu o te informacje planowane jest odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Czym się zajmuje dietetyk kliniczny?

Dietetyka kliniczna jest nauką dotyczącą żywienia człowieka chorego. Dobry dietetyk kliniczny przede wszystkim powinien dysponować wiedzą na temat postępowania dietetycznego w różnych chorobach w zależności od stadium ich zaawansowania.

Dietetyka kliniczna pozwala zapobiegać niedożywieniu pacjentów w przypadku karmienia pozajelitowego –dobiera się wtedy odpowiednio dla danego pacjenta skład dostarczanego pozajelitowo pożywienia, tak by zawierało wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak witaminy i mikroelementy. Niezbędna jest tu znajomość czynności metabolicznych organizmu oraz metod żywienia w różnych stanach fizjologicznych, w tym chorobowych.

Ważne jest, aby dietetyk kliniczny potrafił planować oraz wdrażać odpowiednie postępowania żywieniowe w celu zapobiegania występowania chorób dietozależnych. Do zadań dietetyka klinicznego należy również przygotowywanie materiałów edukacyjnych dla pacjenta oraz prowadzenie edukacji żywieniowej zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia.

Dietetyk Łódź

Dietetyk jest osobą, która specjalizuje się w doradztwie żywieniowym. Posiada wiedzę z zakresu odżywiania, potrafi rozpisać zalecenia żywieniowe w danych jednostkach chorobowych oraz pomaga w uzyskaniu wymarzonej sylwetki.

Głównymi zadaniami zawodowymi dietetyka w MediPsyche Centrum Medyczne są:
  • określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka,
  • stosowanie obowiązujących norm zapotrzebowania,
  • badanie pochodzenia żywności,
  • profilaktyka żywieniowa chorób, planowanie jadłospisów indywidualnych oraz dla grup,
  • umiejętność oceny stanu odżywienia pacjenta,
  • stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt z uwzględnieniem karmienia piersią,
  • uczestnictwo w leczeniu żywieniowym,
  • leczenie żywieniowe chorób,
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej,
prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu zdrowego żywienia. Dietetyka Łódź, Dietetyka uczy zasad żywienia, a dobry dietetyk kliniczny powinien mieć wiedzę o żywieniu w chorobie. Umów się do dietetyka w Łodzi.

Dietetyk Łódź – przygotowanie do wizyty

Pierwsza wizyta u dietetyka, na której przeprowadzane są konsultacje, jest istotna podczas całego procesu leczenia. To na pierwszym spotkaniu dietetyk uzyskuje od pacjenta kluczowe informacje na temat jego zdrowia oraz o tym co chciałby zmienić w swoim sposobie żywienia i co chciałby osiągnąć. Do pierwszej wizyty warto odpowiednio się przygotować, aby dostarczyć dietetykowi jak najwięcej informacji.

Udając się na wizytę, warto zabrać ze sobą aktualne wyniki badania krwi. Najważniejsze parametry to m.in. morfologia krwi, TSH, glikemia, poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL i HDL, a także triglicerydów. Jeśli nie mamy takich badań, warto wykonać je jeszcze przed wybraniem się do dietetyka. Co więcej, osoby, które chorują na choroby przewlekłe mogące wpływać na masę ciała, powinny zabrać dokumentację medyczną.

Dzienniczek żywieniowy

Pierwsza wizyta u dietetyka koncentruje się w głównej mierze na poznaniu obecnych przyzwyczajeń żywieniowych pacjenta. To w sposobie odżywiania tkwi często problem zbyt dużej masy ciała bądź przeciwnie – zbyt niskiej. Pamięć podczas pierwszej często stresującej wizyty nierzadko zawodzi, ciężko przypomnieć sobie jadłospis z ostatnich kilku dni. Dlatego warto przygotować wcześniej dzienniczek żywieniowy.

W dzienniczku żywieniowym zapisuje się wszystko to, co spożyliśmy danego dnia. Wpisane powinny zostać nie tylko główne posiłki, takie jak śniadanie, obiad i kolacja, lecz także przekąski, ilość wypitej wody oraz szczegóły, np. słodzenie napojów czy objętość dań. Ile dni powinno się prowadzić dzienniczek żywieniowy? Najlepiej zapiski wprowadzać przez kilka dni – np. przez weekend i dwa dni w środku tygodnia. W weekend często folgujemy sobie, jeśli chodzi o odżywianie, sięgamy po desery, alkohol lub tłuste dania, warto więc zawrzeć to w dzienniczku.

Dietetyk kliniczny Łódź – wsparcie w chorobie

Wszystkich, którzy zmagają się ze specyficznymi chorobami przewlekłymi, zachęcamy do skorzystania z usług dietetyka klinicznego w Centrum Medycznym MediPsyche. Dolegliwości takie jak np. Hashimoto czy insulinooporność cechują się tym, że nierzadko uniemożliwiają utrzymanie prawidłowej wagi. Choroby te spowalniają metabolizm oraz pogarszają samopoczucie.

Odpowiednio ułożona dieta, przystosowana do specyfiki wyżej wymienionych dolegliwości sprawia, że metabolizm chorego działa poprawnie, możliwa jest utrata wagi, a co najważniejsze poprawia się samopoczucie pacjenta. Dieta jest w stanie wspomóc również leczenie farmakologiczne oraz zapobiegać powstawaniu stanu zapalnego.

Odpowiednią dietę warto stosować nie tylko podczas zmagania się z przewlekłymi chorobami. Żywienie wpływa na dobrostan człowieka, na jego samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Im wcześniej rozpoczniemy przygodę ze zdrowym odżywianiem, tym dłużej możemy cieszyć się dobrą kondycją.

Dietetyk Łódź – dla dorosłych i dzieci

Zdrowe nawyki żywieniowe warto wprowadzać już od najmłodszych lat. Dlatego zachęcamy wszystkich rodziców do tego, aby wraz ze swoimi pociechami skorzystali z naszych usług dietetycznych. Dietetyk to osoba, która zajmuje się nie tylko układaniem diet, ale i edukacją zdrowotną w zakresie właściwego, zbilansowanego, intuicyjnego i przede wszystkim wartościowego żywienia.

Ucząc dziecko od najmłodszych lat zdrowego i zbilansowanego żywienia, możemy wypracować z nim zdrową sylwetkę oraz nawyki, które uchronią je przed popadnięciem w zaburzenia odżywiania w przyszłości. Pamiętajmy także o tym, że jeśli u nastolatka bądź młodszego dziecka zauważymy jakiekolwiek niepokojące objawy, które mogłyby wskazywać na jego nieodpowiednie podejście do żywienia, wówczas najlepiej reagować od razu i zapisać je do dietetyka. Niezbędna może okazać się także wizyta u psychologa.

Połączenie odpowiedniej diety z pracą z psychologiem powinno uchronić dziecko przed zaburzeniami odżywiania, takimi jak m.in. bulimia i anoreksja oraz pomóc naprawić jego relację z jedzeniem.

Umów wizytę z wybranym lekarzem dietetykiem już teraz!
Umów wizytę
Kontakt
Masz pytania, potrzebujesz pomocy?
Umów się telefonicznie
Skorzystaj z formularza kontaktowego
Formularz kontaktowy